Målet är kommersiell trafik mellan Arlandastad och Stockholm Arlanda Airport. Anna Stenströmer, Hållbarhetsansvarig hos Arlandastad Group berättar att det nu handlar om att säkerställa att alla förutsättningar finns på plats innan projektet går vidare till teststadiet.  

Att ta fram en hållbar mobilitets lösning som gynnar inte bara för företag och individer i området, utan också samhället är ambitionen. Projektet är ett första steg mot en fullskalig introduktion av autonoma bussar i Sverige.  

– Det känns fantastiskt att ha ett samarbete med flera starka internationella aktörer som delar vår drivkraft att bidra till en hållbar utveckling av samhället. Tekniken är mogen och det finns ett stort resbehov inom Arlandaområdet, säger Anna Stenströmer.  

En viktig del av utvecklingen av hållbara, attraktiva destinationer  

De fullstora autonoma bussarna i Explore Arlandastad och Arlandaområdet kan trafikera i samma hastigheter som övrig trafik på rutten och kommer kunna operera dygnet runt. Fördelarna med självkörande bussar är många säger Anna Stenströmer och nämner bland annat ökad trafiksäkerhet och energibesparingar genom effektivare körning.

– I vår strävan att bygga hållbara och attraktiva destinationer blir bussarna en viktig del i utvecklingen. Förutom en ökad tillgänglighet till och från området möjliggör vi för fler att transportera sig på ett hållbart sätt.  

Projektet genomförs med finansiering av Vinnova och projektleds av RISE i samarbete med Arlandastad Group, Vy, Adastec och Applied Autonomy.  

Mer om projektet här!